Refreshment points ready for World Championships’ sunny relay / Maaston juomarasteilla ollaan valmiina MM-kilpailujen aurinkoiseen viestipäivään
In orienteering competitions, especially in longer distances, drink stations are an essential part of supporting competitors. They provide an opportunity to hydrate during the performance.
“During the competition week, a total of eight refreshment points have been set up in the terrain. Today, for the relays, volunteers will make sure that water and sports drink are available throughout the competition”, says Marko Sopo, who is responsible for the refreshment points.
The refreshment points have been prepared in cooperation with the course setters to ensure they are conveniently accessible to competitors. Information about the locations of the refreshment points will be revealed to competitors when they receive their competition map. Refreshment points are marked on the map with a cup symbol.
“Consumption during previous competition days has been around 300 liters”, Sopo states. “Today’s weather forecast requires even more careful consideration of the quantities of drinks served.”
The necessary fluids are transported to easily accessible locations in spring water tanks, and a 6% sports drink is mixed on-site. Paper cups are filled when drinks are consumed.
Access routes determine how much manual labor is required to carry the drinks into the terrain. Drinks are transported by car as close as possible, with the remaining distance carried by muscle power. Volunteers have precise instructions for their operations: remain inconspicuous, minimize sound, and avoid communicating with competitors unless in case of an injury, for example.
“We continuously monitor the competition; the GPS system also facilitates our operations. We make sure that there is always enough drink available. We do not limit how much a competitor can consume,” Sopo concludes.
Text. Virva Korpinen
Photo: Marko Sopo´s homealbum
**
Maaston juomarasteilla ollaan valmiina MM-kilpailujen aurinkoiseen viestipäivään
Suunnistuskilpailuissa, etenkin pidemmillä matkoilla, juomarastit ovat olennainen osa kilpailijoiden huoltoa. Ne tarjoavat mahdollisuuden nauttia nestettä suorituksen aikana.
”Kilpailuviikolla juomarasteja on viety maastoon kaikkiaan kahdeksan kappaletta. Tänään viesteissä talkooväki huolehtii, että vettä ja urheilujuomaa on saatavilla koko kilpailun ajan”, juomarasteista vastaava Marko Sopo kertoo.
Juomarasteja on valmisteltu yhteistyössä ratamestareiden kanssa, jotta ne ovat sopivasti kilpailijoiden saatavilla. Tieto juomarastien paikoista selviää kilpailijoille heidän saadessaan käteensä kilpailukartat. Juomarastit näkyvät kartalla mukia esittävällä symbolilla.
”Aikaisempien kilpailupäivien menekki on ollut noin 300 litraa”, Sopo jatkaa. ”Tämän päivän sääennuste vaatii juomamäärien tarjoilun huomioimista entistä tarkemmin.”
Tarvittavat nesteet kuljetetaan järkevästi saavutettaviin kohteisiin lähdevesitankeissa ja 6% vahvuinen urheilujuoma sekoitetaan niihin paikan päällä. Pahvimukeja täytetään sitä mukaa, kun juomaa kuluu. Kulkuyhteydet ratkaisevat, kuinka paljon käsityötä juomien maastoon kantaminen vaatii.
Juomat kuljetetaan autolla mahdollisimman lähelle ja loppumatka kannetaan lihasvoimin. Talkoolaisilla on tarkat ohjeet toiminnalleen: pysytellä huomaamattomina, minimoida äänen käyttö ja välttää kommunikointia kilpailijoiden kanssa, ellei kyseessä ole esimerkiksi loukkaantuminen.
”Seuraamme koko ajan kilpailua, GPS-järjestelmä helpottaa siinä meidänkin toimintaamme. Huolehdimme, että juotavaa on koko ajan riittävästi tarjolla. Emme rajoita, kuinka paljon kilpailija voi nestettä nauttia”, Sopo päättää.
Teksti: Virva Korpinen
Kuva: Marko Sopon kotialbumi